تفاوت تیرآهن IPB و IPE و INP
تفاوت تیرآهن IPB و IPE و INP، تیرها در سه حالت بتنی، چوبی و فلزی مورد استفاده قرار میگیرند. درصد بالایی از فلزات موجود در جهان، آهنی هستند. آهنآلات به دلیل ماهیت، استحکام، مقاومت بالا و قیمت مناسب مورد توجه قرار دارند. تیرآهن و میلگرد نیز از نیازهای اساسی در ساختمانسازی هستند. این محصولات از نظر ظاهری به دو صورت I شکل و H شکل در بازار موجود هستند. در ادامه قصد داریم شما را با انواع تیرآهن ساختمانی و کاربرد هریک آشنا سازیم.
چطور می توانیم انواع تیرآهن را تشخیص دهیم؟
محصولات I شکل سری INP و IPE توجه بسیاری از ساختمانسازان را به خود جلب کردهاند. با گذشت زمان، با افزایش ارتفاع ساختمان ها، نیاز به تیرهای سخت و محکمتری که بتوانند فشار و وزن بیشتری را تحمل کنند، احساس شد. بنابراین، اتصال تیرهای IPE به یکدیگر و همراه شدن با ورقهای فولادی مقطع سخت و محکمی را شکل داد که پاسخگوی این نیاز شد. محصول IPE از یک زاویه، کشش مقاومت را دارد، به همین دلیل محصولات H شکل رونق یافتهاند که توانایی تحمل کشش در دو زاویه را دارند.
از مزایای دیگر محصول H شکل میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کاهش ضریب خطا و سازه ای یکنواخت
- افزایش سرعت پروژه به دلیل عملیات نصب ساده تر
- کاهش هزینه های عملیاتی
- کاهش میزان مصرف آهن
- استحکام و مقاومت بالا
تمامی این استانداردها در پروژه های صنعتی نیز کاربرد دارند. و مطابق با نسبت بال ها و عرض، استاندارد ملی و استانداردهای اروپا در دسته های گوناگونی قرار می گیرند.
IPE
استاندارد مورد استفاده در ایران و کشورهای اروپایی، I شکل با بال های ثابت
INP
استاندارد مورد استفاده در کشورهای چین و روسیه، I شکل با بال های متغیر
IPB
محصولات H شکل با بال پهن و مقاومت کششی بالا
انواع استاندارد تیرآهن
تیـرآهن ها به دو دسته بندی ابتدایی تقسیم می شوند. که شامل ارتفاع 80 تا 600 میلی متر و محصولات مدل IPB با ارتفاع 100 تا 1000 میلیمتر در بازار عرضه می گردند. این تیرها در مصارف گوناگونی از جمله ستون بندی، ساخت خرپا تیرچه، پوشش سقف، اسکله سازی، کشتی سازی، پالایشگاه و… کاربرد دارند.
کاربرد انواع تـیرآهن
این محصول، یکی از اصلی ترین پروفیلهای مورد استفاده در صنعت و ساختمان سازی می باشد و کاربردهای متنوعی دارد. از جمله مزایای این محصول میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- در سازه هایی که مرتفع هستند بسیار پرکاربرد است.
- نسبت به بتن فضای بسیار کمتری را اشغال می نماید.
- می توان چندین قطعه را به یکدیگر متصل کرد.
- نصب و اجرای این محصولات بسیار سریع است.
- بعد از اتمام سازه باز هم می توان آن را توسعه داد.
- پیش ساخته بودن محصول
- و…
این محصول نیز مانند تمام محصولات دیگر ویژگی ها و معایب خاص خود را دارد. به عنوان مثال:
در دمای بالا، مقاومت این ساختمان کاهش مییابد و ممکن است اسکلت آن دچار عدم توازن شود.
این محصول در برابر عوامل خارجی، مانند آسیب، فرسودگی و خوردگی، حساس است؛ بنابراین نگهداری و استفاده در شرایط جوی نامساعد دشوار است.
همچنین، اتصال و جوش این محصولات ممکن است با مشکلاتی مواجه شود. اما معرفی استاندارد IPE در تولید آهن آلات دانش فنی و مهندسی را بهبود داده و ساختار استاندارد شدهای برای این نوع محصولات فراهم کرده است.
محصولات تولید شده در ایران و برخی کشورهای اروپایی بر اساس استاندارد (IPE (I Profile Eroeenne) تولید و عرضه میشوند. این محصولات شبیه حرف I هستند و ضخامت بال ها در این مدل ثابت بوده و اجرای اتصالات پیچی را تسهیل میکند. استفاده اصولاً در ستونبندیها به صورت مرکب انجام میشود.
استاندارد IPE تیر آهن
اگر به بالای این نوع محصول دقت کنید، متوجه میشوید که ضخامت بالها کاملاً یکنواخت و یکسان است. این استاندارد در صنعت ساخت و ساز ایرانی از محبوبیت بالایی برخوردار است. تفاوت این استاندارد با INP در ضخامت بالها است. در INP، نازکی بالها در ابتدا و انتهای محصول قابل مشاهده است، به این معنی که ضخامت بال از ابتدا تا انتها یکنواخت نیست و شیب ملایمی در آن دیده میشود. این محصولات در صنایع مختلف از جمله سدسازی، اسکلهسازی، برجسازی و غیره کاربرد فراوان دارند.
معرفی استاندارد INP در تیرآهن ها
این استاندارد در تیرآهنهای تولیدی کشورهای روسیه و چین مشاهده شده و به شکل I طراحی شده است. ضخامت بال این محصول با فاصله از جان کاهش مییابد و در ارتفاعهای 80 تا 600 میلیمتر تولید و به بازار عرضه میشود. ارائه این نوع تیرآهن با کارایی بالاتر و همچنین قابلیت تحمل بار کمتر، منجر به کاهش قیمت نسبت به استاندارد IPE شده است، که این امر باعث افزایش نقش و تأثیر تیرآهن INP میشود.
تفاوت دو استاندارد IPE و INP چیست؟
تیرآهنهای وارداتی ایران بر اساس دو استاندارد IPE و INP عرضه میشوند. محصولات وارداتی از کشورهای لهستان، آلمان، کره و اسپانیا بر اساس استاندارد IPE و محصولات تولید شده در کشورهای چین و روسیه بر اساس استانداردهای IPE و INP تولید میشوند. بنابراین، در انتخاب و تهیه محصول، تنها به نام کشور تولیدکننده اکتفا نکنید زیرا این میتواند منجر به تداخل و عدم تطابق با نقشههای طراحی شده بر اساس استانداردهای خاص شود.
در تصویر زیر، محصولی با استاندارد IPE را مشاهده میکنید که ضخامت بالها و وزن تیرآهن کاملاً یکنواخت است.
تفاوت دو استاندارد تیرآهن IPE و INP
شایان ذکر است که تیرآهن های استاندارد INP مقاطع مختلفی دارند از جمله:
80، 100، 120، 140، 160، 180، 200، 220، 240، 280، 300، 320، 340، 360، 400، 450، 500، 550
در تصویر زیر مشاهده می کنید که شیب ملایمی در بال های محصول INP دیده می شود.
استاندارد INP تیر آهن
معرفی تیرآهن هایی با استاندارد IPB
با توجه به این استاندارد، محصولات عریض با بالهای پهن و مشابه با حرف H تولید میشود و به تیرآهن بال پهن نیز معروف هستند. طول بال ها در مقایسه با محصولاتی با استاندارد IPE بیشتر است. و این امر به این معنی است که می توانند به صورت تکی در سه مدل هاش سبک، هاش متوسط و هاش سنگین مورد استفاده قرار بگیرند. تیرآهن IPE یک محصول با شکل I و تیرآهن IPB یک محصول با شکل H و عریض است. محصول IPB از استحکام بالایی برخوردار می باشد و در سه نوع زیر تولید میشود:
st52
St44
St37
استاندارد ST44 نسبت به دو مورد دیگری که معمولتر هستند، استفاده گستردهتری دارد. تیرهای استاندارد کرهای، چینی و ترک در بازار ایران از شرکت ذوب آهن اصفهان قابل تهیه هستند. همچنین، دسته دیگری از تیرآهن ها که به CNP یا تیرآهن لانه زنبوری شناخته میشوند نیز موجود است.
جمع بندی تفاوت تیرآهن IPB و IPE و INP
همانطور که ذکر شد، این محصولات در سه استاندارد تولید و به بازار عرضه میشوند. تفاوت اصلی این استانداردها در شکل ظاهری، میزان مقاومت و کشش آنها است. محصولات IPN و IPE شکل I دارند و IPB شکل H دارد. تفاوت اصلی استانداردهای IPN و IPE در یکنواخت بودن ضخامت بالهای محصول است، که در نوع IPN شیب ملایمی در بال مشاهده میشود. حرف V در کنار نام محصول نشاندهنده سنگینبودن آن و حرف L نشاندهنده سبک بودن آن است. ارتفاع بال با نماد h، عرض بال با حرف b و ضخامت بال با tg مشخص میشود.
سوالات متداول
در صنعت چند نوع تیرآهن تولید می شود؟
H و I به طور کلی تیرآهن ها به دو دسته زیر تقسیم بندی می شوند
مزایای کاربرد تیرآهن در ساختمان چیست؟
اتصال چندین قطعه توسط تیرآهن، اشغال کردن فضای کمتر نسبت به بتن و غیره
تیرآهن ها با چه استانداردی تولید می شوند؟
IPB – IPE – IPN استانداردهای بکار رفته در ساخت این محصول شامل موارد زیر می شود