اخبار و مقالات

ورق آلوزینک 

ورق آلوزینک 

ورق آلوزینک

ورق آلوزینک به عنوان یک نوع ورق فولادی استفاده می‌ شود که با پوشش آلومینیوم و روی تحت عملیات نورد گرم قرار می‌ گیرد. این نوع ورق فولادی، که به طور معمول به آن آلوزینک اشاره می‌ شود، برخی مزایا را دارا است. از جمله مزایای اصلی آلوزینک می‌ توان به مقاومت در برابر خوردگی، طول عمر طولانی، بازتاب حرارتی نور خورشید و کاهش جذب گرما اشاره کرد. همچنین، این نوع ورق فولادی در رنگ‌ های مختلف نیز تولید می‌ شود.

ورق آلوزینک یا ورق گالوالوم

یک نوع ورق فولادی ضدزنگ می باشد که با پوششی از آلومینیوم، روی و سیلیسیوم متشکل می‌شود. این نوع ورق به دلیل مقاومت بالا در برابر خوردگی و دوام عالی، در کاربردهای ساختمانی، سقف‌سازی و روکش فلزی استفاده می‌شود.

ورق گالوالوم با پوشش دادن یک لایه از ورق فولادی پایه با آلیاژی متشکل از آلومینیوم (۵۵ درصد)، روی (۴۳.۴ درصد) و سیلیسیوم (۱.۶ درصد)، به شکل‌های مختلفی مانند شیت، رول، فرم دار (راه راه) و کلاف نواری تولید می‌شود. پوشش آلیاژی ورق آلوزینک نسبت به ورق گالوانیزه، مقاومت بیشتری در برابر خوردگی دارد.

ورق زینکالیوم

ورق زینکالیوم یک نوع ورق فولادی است که با پوششی از یک آلیاژ شامل روی، آلومینیوم و مقادیر کمی از سایر عناصر، پوشانده می‌شود. اصطلاح “زینکالیوم” به طور عمومی توسط تولیدکنندگان یا تامین‌کنندگان خاص استفاده می‌شود و ممکن است ترکیب و فرآیند تولید آن بسته به شرکت متفاوت باشد.

ورق گالوالوم

ورق گالوالوم یک نوع ورق فولادی است که با ترکیبی از آلومینیوم، روی و سیلیسیم پوشش داده می‌شود تا مقاومت آن در برابر خوردگی افزایش یابد. نام گالوالوم یک علامت تجاری ثبت شده توسط شرکت بین‌المللی BIEC است و به صورت خاص به فرآیند پوشش فلزی آن اشاره دارد. حضور آلومینیوم در پوشش ورق گالوالوم، باعث مقاومت آن در برابر خوردگی می‌شود، در حالی که پوشش آلیاژ روی مقاومت آن را در برابر عوامل شیمیایی افزایش می‌دهد. همچنین، سیلیسیم باعث افزایش چسبندگی بین فولاد و پوشش ورق گالوالوم می‌شود.

از کاربردهای اصلی این نوع ورق فولادی می‌توان به سقف، سایدینگ، پانل‌ها، قطعات خودرو، لوازم خانگی و تجهیزات کشاورزی اشاره کرد.

انواع ورق گالوالوم

ورق‌ های گالوالوم، که با نام‌های فولادی گالوالوم یا ورقهای پوشش دار آلوزینک نیز شناخته می‌ شوند، نوعی ورق فولادی می باشند که با ترکیبی از آلومینیوم، روی و سیلیسیم روکش می‌ گردند. در ادامه مطلب به انواع ورق‌ های گالوالوم اشاره می‌ نماییم:

۱. گالوالوم شفاف

ورق گالوالوم شفاف شامل روکش فلزی شفافی می باشند که معمولا در صنایعی مورد استفاده قرار می‌گیرند که در آن، زیبایی اولویت اصلی نیست.

۲. ورق گالوالوم رنگی

این نوع ورق آلوزینک با لایه‌ ای از رنگ یا پلیمر پوشش داده می‌ شود که نه فقط مقاومت این محصول را در مقابل خوردگی بیشتر می‌ نماید بلکه موجب زیبایی هر چه بیشتر آن می‌ شود.

۳. گالوالوم با پوشش رزین (RC)

ورق‌ های گالوالوم با پوشش رزین دارای لایه‌ ای از رزین با کارایی بالا می باشند. که روی سطح گالوالوم اعمال می‌ گردند. از جمله قابلیت های لایه رزین می‌ توان به مقاومت در مقابل خوردگی و دوام بالا اشاره نمود. همچنین، اصلی ترین کاربرد ورق آلوزینک با پوشش رزین، استفاده در محیط‌ های شیمیایی می باشد.

ورق گالوالوم

ورق آلوزینک

۴. گالوالوم با پوشش اکریلیک

یکی از انواع ورق گالوالوم، ورق گالوالوم با پوشش اکریلیک براق می باشد که در مقابل خط و خش مقاومت بسیاری از خود نشان می‌ دهد.

۵. گالوالوم ضد اثر انگشت

ورق‌ های ضد اثر انگشت گالوالوم برای کاربردهایی که نیاز به ظاهر تمیز (بدون تمیز کردن مداوم) است، استفاده می شوند.

ورق آلوزینک رنگی

ورق رنگی آلوزینک به ورقهای فولادی با روکش آلوزینک می گویند که با روکش رنگی پوشش داده شده‌ اند. اضافه نمودن روکش رنگی در ورق آلوزینک، علاوه بر جذابیت و زیبای، زمینه را جهت محافظت بیشتر فولاد در مقابل عناصر محیطی به وجود می‌ آورد.

اصلی ترین مزایای ورق گالوالوم رنگی دارای زیبایی، مقاومت در مقابل خوردگی و پایداری در بلند مدت می‌ گردد. بنابراین ورق رنگی آلوزینک در سقف‌ ها، نماها و پروژه‌ های گوناگون معماری و ساختمانی مورد استفاده قرار داده می شود.

نحوه تولید ورق آلوزینک

ورق گالوالوم طی یک فرآیند چند مرحله ای تولید می‌ گردد که شامل پوشش‌ دهی ورق فولادی با آلیاژ آلومینیوم و روی می باشد. در طی فرآیند تولید، پارامترهایی همانند ضخامت پوشش، چسبندگی و یکنواختی به دقت مورد بررسی قرار می گیرند.

مراحل کلی تولید انواع ورق گالوالوم به شرح زیر است:

  • آماده‌ سازی سطح ورق فولادی

فرآیند تولید ورق آلوزینک با آماده‌ سازی ورق فولادی که اغلب به شکل رول می باشد، آغاز می‌ گردد. ابتدا هرگونه نا خالصی مثل رسوب یا زنگ‌ زدگی از سطح ورق پاک می‌ شود.

  • اعمال پوشش آلومینیوم و روی

پس از آماده‌ سازی سطح ورق، نوبت به اعمال پوشش آلومینیوم و روی می‌ رسد که در ادامه به مراحل آن اشاره می‌ نماییم:

  • گالوانیزه گرم

ورق فولادی از حمام مذاب آلیاژ آلومینیوم و روی عبور داده می‌ شود که دمای آن حدود ۶۰۰ تا ۶۵۰ درجه سانتی گراد می باشد. با ورود ورق به حمام مذاب، ضمن چسبیدن پوشش آلیاژی به سطح، یک پیوند متالورژیکی با بستر فولادی به وجود می‌ آید.

  • نورد پیوسته (CGL)

در این روش، یک لایه نازک از آلیاژ آلومینیوم و روی با استفاده از مراحل نورد پیوسته‌ بر روی سطح ورق فولادی اعمال می‌ گردد.

  • خنک‌ کردن ورق آلوزینک

جهت خشک شدن و ثابت نگهداشتن آلیاژ آلومینیوم و روی سطح، ورق آلوزینک وارد مرحله خنک‌ سازی می‌ ‎گردد تا پوشش آن به دوام و یکپارچگی مناسب دست یابد.

  • فرایند تکمیلی

بعد از خنک‌ سازی، ورق آلوزینک امکان دارد جهت بهبود کیفیت و ظاهر خود، تحت نورد پوسته‌ ای یا اسکین پاس قرار گیرد. به معنی بهتر، برای ایجاد یک سطح صاف، ورق آلوزینک به واحد نورد پوسته‌ ای انتقال می یابد.

  • برش

در این مرحله، محصول نهایی مطابق با کاربرد ورق آلـوزینک، به اندازه‌ و طول‌ دلخواه برش داده می‌ شود.

ورق گالوالوم

ورق آلوزینک

قابلیت ورق های آلوزینک

اصلی ترین ویژگی های انواع ورق آلوزینک عبارت هستند از:

  • مقاومت در مقابل آب و رطوبت

ورق گالوالوم با پوشش آلومینیوم و روی، مقاومت خیلی خوبی در مقابل آب و رطوبت ایجاد می‌ نماید.

  • دوام بالا

انواع ورق آلوزینک به علت دوام بالایی که از خود ارائه می‌ دهند، برای سقف و دیگر اجزای سازه‌ ای مناسب می باشند.

  • مقاومت در مقابل حرارت

قرار دادن پوشش آلومینیوم و روی در سطح ورق‌ های آلوزینک، مقاومت این محصول را در برابر حرارت افزایش می‌ دهد. مقاومت در مقابل گرما و حرارت، زمینه را جهت استفاده از ورق گالوالوم در ساختمان‌ های صنعتی، دودکش‌ ها و سیستم‌ های تهویه مطبوع ( HVAC) فراهم می‌ نماید.

  • جوش‌ پذیری و خمش مطلوب

مرحل جوشکاری و عملیات خمش این محصول به آسانی انجام می‌ شود.

  • زیبایی ظاهری

این نوع ورق فولادی به دلیل ظاهر زیبا و درخشنده خود، در نمای ساختمان مورد استفاده قرار می‌گیرد.

  • تعمیر و نگهداری آسان

تمیز کردن و نگهداری از ورق آلوزینک نسبتا ساده است. شما می‌توانید از طریق آب و مواد شوینده، این محصول را تمیز کنید.

  • قابل بازیافت و سازگار با محیط زیست

ورقهای آلوزینک نه فقط دوستدار محیط زیست هستند بلکه به آسانی بازیافت می‌ گردند.

وزن مخصوص ورق آلوزینک

کاربرد ورق آلوزینک

این نوع ورق فولادی به عنوان یک محصول همه کاره و پر کاربرد شناخته می‌شود. برخی از بروزترین کاربردهای انواع ورق آلوزینک عبارتند از:

۱. سقف

خاصیت ضد زنگ و مقاومت در برابر دماهای بالا، ورق‌ های آلوزینک را برای سیستم سقف‌های مسکونی و تجاری مناسب می‌کند. آن‌ها در برابر عوامل جوی مانند باران، باد و اشعه UV مقاوم هستند.

ورق گالوالوم

ورق آلوزینک

۲. روکش نما

ورق آلوزینک با ارائه ظاهری جذاب و مدرن، قابلیت استفاده در نمای داخلی و خارجی ساختمان را دارد. در ضمن این محصول به عنوان یک عایق مناسب در نمای ساختمان نیز مورد استفاده قرار می‌ گیرد.

۳. ساختمان‌ های صنعتی

این محصول به دلیل مقاومت بالا در برابر حرارت و رطوبت، مناسب ساختمان‌ های صنعتی مانند انبارها، کارخانه‌ ها و سوله‌ های کشاورزی است.

۴. ساخت و ساز مسکونی

مهم‌ترین کاربرد ورق گالوالوم در ساختمان‌ های مسکونی است که شامل پانل‌ های دیواری، سقف و کاربردهای داخلی مانند سیستم‌ های سقفی می‌ شود.

۵. ساختمان‌ های تجاری و سازمانی

این نوع ورق‌ های فولادی برای ساختمان‌ های تجاری و سازمانی از جمله ادارات، مدارس، بیمارستان‌ ها و… مناسب است.

۶. عناصر معماری و تزئینی

از این محصول اغلب برای ایجاد عناصر معماری و تزئینی همانند پوشش ستون‌ ها، سایبان‌ ها و تابلوهای ساختمانی استفاده می‌ شود.

۷. زیرساخت‌ ها

پل‌ ها، تونل‌ ها و تاسیسات حمل و نقل، از جمله کاربردهای مهم ورق گالوالوم به خصوص در زیرساخت‌ ها است.

۸. لوازم خانگی

این محصول در تولید انواع لوازم خانگی برقی و غیر برقی کاربرد دارد.

مزایا و معایب ورق آلوزینک

مزایا و معایب ورق آلوزینک
مزایامعایب
ضد زنگ (مقاوم در برابر آب، رطوبت و عوامل شیمیاییهزینه اولیه بالا ( به ویژه برای پوشش سقف)
دوام بالا (مقاوم در برابر اشعه ماوراء بنفش)احتمال خراش و فرورفتگی (در حین جابجایی و نصب)
جذابیت بصری (درخشش پوشش آلومینیوم-روی رنگی)احتمال انبساط حرارتی (با تغییرات دما در برخی مناطق)
وزن سبک (کاهش هزینه و نصب و جابجایی راحت‌ تر)محو شدن رنگ (به مرور زمان)
تعمیر و نگهداری آسان (قابل شستشو با آب و مواد شوینده)هزینه بالا و مخاطرات زیست محیطی برای بازیافت پوشش آلومینیوم و روی

ابعاد ورق آلوزینک

  • ضخامت: ضخامت این محصول بین ۰.۱۸ تا ۲ میلی متر است.
  • عرض: ورق‌های آلوزینک در عرض ۶۰۰ تا ۱۲۵۰میلی متر تولید می گردند.
  • طول: طول این نوع ورق فولادی بستگی به کاربرد ورق آلوزینک دارد. با این حال، طول استاندارد این محصول میان ۱۵۰۰ تا ۶۰۰۰ میلیمتر در نظر گرفته می‌ ‎شود.

استانداردهای ورق گالوالوم

انواع ورق آلوزینک مطابق با استانداردهای زیر تولید می‌ شود:

  • Galvalume ASTM A۷۹۲/A۷۹۲M
  • INSO ۱۸۸۶۳
  • JIS ۳۳۲۱
  • EN ۱۰۲۱۵

نکات مهم در نگهداری ورق آلـوزینک

نکات مهم در هنگام نگهداری از انواع ورق آلوزینک عبارت هستند از:

تمیز کردن

تمیز کردن منظم برای حفظ ظاهر و دوام ورق آلوزینک ضروری است. ورق را باید به طور دوره‌ای با آب و مواد شوینده ملایم تمیز کنید.

اجتناب از مواد شیمیایی

جهت تمیز نمودن یا نگهداری ورق گالوالوم، از مواد شیمیایی یا مواد ساینده خودداری نموده، همچنین ممکن است به سطح ورق آسیب برساند.

بازرسی

بازرسی منظم برای تشخیص زود هنگام هرگونه علائم آسیب یا خوردگی لازم است. مناطقی خراش خورده، فرورفته  و خم شده را به سرعت ترمیم نمایید.

اقدامات پیشگیرانه

اقدامات پیشگیرانه همانند گالوانیزه کردن یا پوشش دادن ورق با یک لایه محافظ، می‌ تواند به جلوگیری از خوردگی و افزایش عمر ورق کمک کند.

نگهداری مناسب

ورق آلوزینک را در محلی خشک، دارای تهویه مناسب و به دور از نور مستقیم خورشید نگهداری نماید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *